QDanmark - Mentornetværk - Integration
 
Succes med Q netværk

Mentorskabet er en udveksling

For halvandet år siden meldte jeg mig som mentor og var så heldig at få Asma som mentee. Asma er flygtet hertil fra Syrien med sin familie og er i gang med at lære dansk og vil på sigt gerne arbejde i en børnehave.

Asma og jeg er jævnaldrende, vi har begge mænd, der underviser/underviste i kemi og døtre på 12 år. Forhold, der hurtigt gjorde, at det ikke kun var Asma og jeg der mødtes, men at vores familier også blev en del af vores forhold. Min mand finder danske kemitekster til hendes mand, min datter tager med Asmas datter i biografen, og Asma og hendes mand var med til at fejre vores kobberbryllup.

Som flygtning efterlader man et helt liv i et andet land. Nogle gange er det små ting, der kan gøre en verden til forskel. Noget af det der virkelig gør en forskel for Asmas datter er klaverspil. Hun havde spillet klaver fra hun var helt lille, men har ikke spillet siden hun kom til Danmark, da jeg mødte hende, fordi der desværre var lang venteliste på musikskolen og de ikke havde råd til et klaver. Ved et tilfælde kom jeg til at nævne det til Helle, som utroligt nok havde et netværk, der indeholdt en klaverforhandler der sponsorerede et klaver og fragten til Kalundborg. (Mange tak til Gorm Munk fra Mattsson & McGehee, københavn) det var fantastisk at se hvor meget glæde netværk kan skabe.

Jeg troede, at det at være mentor handlede om, at jeg skulle dele min viden og mine erfaringer, men mentorskabet er blevet en fantastisk udveksling. Asma og hendes familie har givet - ikke kun mig, men hele familien - så meget stof til eftertanke og vi værdisætter vores hverdag på en hel anden måde nu. Det er fantastisk at få udvidet sin horisont i forhold til kultur, værdier og normer. Jeg kan kun anbefale alle at gribe chancen.

Af Linda Kristiansen, Kalundborg

 
Succes med Q netværk

Fariba blev hurtigt en del af familien

Fariba, en ung skøn kvinde fra Iran, blev for 8-9 måneder siden præsenteret for mig. Vi blev hurtigt gode venner, trods vores aldersforskel, næsten en slags veninder.

Fariba blev hurtigt en del af mit og min families liv, jeg gav hende al den støtte hun havde brug for og hun tog imod alle gode råd og arbejdede selv hårdt for at blive integreret.
Det, at Fariba blev så integreret i min familie, har gjort at vi har holdt fødselsdage og andre arrangementer sammen. Juleaften var hun også med, sammen med os og resten af vores familie. Hun nød det og elskede at være en del af os. Skøn følelse, at kunne give et andet menneske en rar og dejlig følelse, trods hendes baggrund for at være her.

Fariba går nu på Silkeborg Højskole og trives enormt godt. Hun har i denne weekend været hjemme for at fejre min 50 års fødselsdag og hun er glad og tilfreds. Hun vil efter højskoleopholdet læse på VUC i København og hun går målrettet efter denne plan. Det er og har været en fornøjelse at være og blive en del af Faribas liv.

Jeg er glad for at kunne være en del af Q4400!

Af Anette Grue Kaas, Kalundborg

 
Succes med Q netværk

Det går begge veje

For ca. to år siden mødtes jeg første gang med Elite. Vi var blevet matchet, efter at jeg havde meldt mig som mentor i Q4400.

Elite var 38 år og fra Rwanda, uddannet lærer ligesom mig, og der var med det samme rigtig god kemi.
Vi mødtes ca. en gang hver 3. eller 4. uge, og Elite var meget afklaret om, hvad hun gerne ville have hjælp til. Så de første måneder lavede vi budget , madplaner, fik ordnet feriekort og kigget på lønsedler og e-boks. Meget praktiske ting.

Men efterhånden har vi udviklet et venskab, så jeg nu mere ser Elite som en af mine veninder, Vores familier kender hinanden. Vi spiser sammen og holdt sidste år en fantastisk julefrokost. I marts holdt vi min datters 14-års fødselsdag/nonfirmation, hvor Elite og hendes familie også var med som en helt naturlig del af vores omgangskreds.

Jeg troede, at det var mig, der som mentor, skulle give en masse af mit overskud, men jeg har måttet sande, at jeg får det hele tifold igen.

Af Christina Even, Kalundborg

 
Succes med Q netværk

Familierne har fået nye dimensioner

Jeg meldte mig ind i q4400 med det håb at jeg måske kunne blive mentor for en afrikansk kvinde, da jeg var ret fascineret af netop de afrikanske stærke kvinders syn og livsindstilling.

For ca. 2 år siden var jeg så heldig at blive mentor for Sifa fra Congo som dengang var 33år gammel og ventede sit første barn. Hvor herligt, jeg var netop lige blevet farmor og jeg blev hurtigt "udnævnt" til bedstemor for Sifas lille datter Edith. Det var stort da jeg hentede den lille ny familie hjem fra Holbæk sygehus, hvor der selvfølgelig var flag, blomster og mad til velkomsten....

Sifa var netop færdig med sprogskolen, hvor vi havde læst lektier sammen ca. een gang om ugen, men efter fødslen gik det meget på babysnak og gåture med barnevognen med lige dele stolthed fra mor og bedstemor....

Vores familier har også mødt hinanden. Vi har lavet dejlig afrikansk/dansk mad sammen og sifa er vild med lasagne!!!
Også forskellige sammenkomster med andre nationaliteter er det blevet til, så jeg kan vist roligt sige at vores familier har fået nye dimensioner og dejlige fælles oplevelser.

Nu er Sifa igang med et løntilskud indenfor ældreplejen og hendes mål er at blive sygeplejeske, og tro mig, det skal hun nok nå!!!

Af Suzanne Ravn, Kalundborg